Syhelg - sy lan

Under våren har jag lärt mig ett nytt begrepp, sy lan. Vad jag förstått av vad min vän som deltagit vid ett par sylan berättat så är det för det första riktigt populärt och för det andra så finns det ställen där man verkligen sover över och sedan fortsätter sy när man vaknar till igen.
Det gör mig riktigt glad att det finns sådana arrangemang och när jag och en annan god vän spånade om att hitta på något så bestämde vi oss för att arrangera ett eget sylan. Dock utan övernattning. Eftersom vi båda älskar att laga mat så bestämde vi oss för att även laga mat till oss allihopa under helgen.

Idag ska vi äntligen träffas och sy i dagarna två, äta, fika och ha trevligt tillsammans.
Då vaknar jag naturligtvis före klockan 6 på morgonen och då finns väl inte mycket annat att göra än att dricka lite mer kaffe och skriva ett blogginlägg.

Vi har hyrt in oss på byns Folkets hus, en konferenslokal för att sy i och köket för att kunna fixa maten. Under helgen kommer vi att laga tre enklare måltider och vi har både hembakt bröd och fikabröd att sätta tänderna i. Det ska bli riktigt roligt att se hur helgen kommer att utveckla sig och vad deltagarna har att tillägga innan vi är färdiga för den här gången.

Det roligaste är att alla varit så positiva till det, även om vi haft flera som inte kunnat delta av olika anledningar så har alla vi pratat med varit så positiva! Det har kommit önskemål om att hålla ett till sylan/syhelg under hösten och då kommer vi troligtvis att få besök av en tygaffär. Det är ju ännu roligare eftersom vi inte har så många andra alternativ än internet i en så liten by. Att ha möjlighet att verkligen känna på tygerna ser jag fram emot. Internet är bra, men ibland måste man bara få klämma lite och känna på kvaliteten! Tygprover underlättar visserligen när man handlar på nätet, men det slår ändå inte att kunna se hela tyget.

Jag har haft inköpslista och skarvsladdar i huvudet hela veckan så jag vet inte ens säkert vad jag ska sy i helgen. Det har istället resulterat i att jag har med mig två projekt, båda är klänningar. Sedan har jag några reservprojekt ifall jag bara inte vill sy någon klänning alls.

Jag har verkligen förälskat mig i Dottie Angel klänningarna, mönstret heter Simplicity 1080A. Jag har sytt både en klänning och en tunika med det mönstret. Jag ska ha med mig tyg till en till Dottie Angel, den här gången i tre olika tyger.
Jag gjorde en dunderblunder när jag valde storlek, jag tog det säkra före det osäkra och valde en större storlek. Jag behöver nu ta in min gröna Dottie Angel för det känns verkligen som jag ska ut och tälta. Tunikan sydde jag i en mindre storlek och den blev perfekt!

Jag har också köpt ett nytt mönster, Sew Liberateds Hinterland. Drömmen är såklart att kunna sy kläder i linnetyg, men hittills har jag valt lite billigare tyger så jag har något att öva på. Till det mönstret har jag köpt blå chambray som jag tror kommer att bli kanon.Nu börjar det närma sig tid för frukost och jag tycker nog ändå att jag ska måla ögonbrynen och kamma mig lite dagen till ära.

Har du någon erfarenhet av sy lan eller andra arrangemang av liknande slag? Vad har varit riktigt lyckat och vad har inte varit så bra?
Lämna gärna en kommentar och berätta!
Alla idéer och åsikter är bra att ha med sig inför eventuellt kommande sysammankomster!

Ha en trevlig helg!
//S

Comments

Popular Posts